Clematis (clematite) – decoruri fabuloase pentru orice grădină
Cu Flori clematis (clematite) îți împodobești grădina într-un mod magnific, care-ți taie răsuflarea. Și dacă le plantezi în combinație cu trandafirii, vei obține decoruri spectaculoase, aproape ireale. Dacă ai mai multe clematis (clematite) în grădină, vei avea parte de o frumusețe răscolitoare, cum rar întâlnești. N-o să te saturi niciodată să le privești și să le admiri. Atât tu, cât și vecinii și prietenii tăi. Nu mai sta pe gânduri. Plantează cât mai multe soiuri de clematite roșii, mov, roz, albastre, albe și bucură-te în fiecare zi de un miracol al florilor.
Plantare și îngrijire clematis
Clematis sunt plante cățărătoare (liane) care au devenit foarte populare în ultimii ani datorită frumuseții de neegalat a florilor. Deși sunt foarte puțin pretențioase și se cultivă ușor, e necesar să cunoști câteva cerințe minime privind plantarea și îngrijirea.
- Clematitele cresc cel mai bine într-un sol umed (dar nu cu exces de apă), fertil, bogat în humus. Ph-ul optim in sol este de 6-7 (ph neutru).
- Pământul de la bază să fie umbrit și partea superioară a plantei expusă în plin soare. Clematitele iubesc soarele foarte mult în partea aeriană însă nu suportă căldura la nivelul rădăcinilor.
- Soiurile de clematite care au cerințe mai mari față de soarele intens sunt cele cu floare închisă la culoare. Ne referim aici la clematis cu flori albastre, violet sau roșii și la clematitele cu flori duble.
- Clematitele sunt în general plante rezistente la geruri.
- Dacă ai achiziționat clematis (clematite) în ghiveci, le poți planta în orice moment al anului. Plantele la ghiveci au rădăcini bine dezvoltate, care vor asigura o prindere foarte bună după transplantare. Pune planta cu tot cu balotul de pământ din ghiveci și ai grijă să nu îi afectezi rădăcinile.
- Clematitele se pot înmulți prin: semințe, marcotaj terestru sau aerian, butași, divizarea tufei. Cea mai folosită metodă de înmulțire clematis este butășirea.
- Fiind liane, aceste plante au nevoie de accesorii de susținere pentru a fi dirijate pe garduri, ziduri, pergole, arcade, scărițe etc. Așa că achiziționează și diferite tipuri de suport clematite, ca să-i asiguri plantei o desfășurare armonioasă.
- Se acompaniază foarte frumos cu trandafirii urcători.
Tipuri de tăieri clematite
E foarte important să cunoști cum se taie clematitele, întrucât de tăieri depind creșterea, dezvoltarea și înflorirea. Dacă este lăsată netunsă, clematita poate deveni o masă de tulpini goale încâlcite cu flori rare doar în vârf.
În primul an de la plantare, se face prima tăiere, la începutul lunii martie. Va fi o tăiere drastică, lăsând o înălțime de doar 30 cm. Prin aceste tăieri vom stimula ramificarea de la bază și vom asigura o dezvoltare ulterioară armonioasă.
Tăierile din următorii ani se fac diferit, în funcție de grupa de clematite. Există mai multe tipuri de tăieri, astfel:
- Grupa 1 – nu se taie. În această grupă includem clematitele care înfloresc doar pe creșterile de anul trecut. Dacă le-am tăia, s-ar pierde mugurii floriferi si odată cu ei toate florile din anul respectiv. In aceasta categorie intră următoarele specii clematite: Clematis montana, Clematis alpina, Clematis macropetala.
- Grupa 2- tăieri ușoare, la înălțimea de 1,5 metri deasupra solului. Aici includem clematitele cu flori mari, care înfloresc în lunile mai – iunie, pe creșterile din anul anterior. După aceea, urmează flori mai mici, apărute pe creșterile din anul curent.
- Grupa 3 – tăieri puternice, 2-3 noduri deasupra solului (20-50 cm). În această categorie includem clematitele care înfloresc pe creșterile din anul curent, începând cu sfârșitul lunii iunie si continuând pe perioada lunii iulie.
Unde găsești Clematis (clematite) de vânzare în ghiveci, la preț mic
Cumpără Clematis (clematite) de la FloraPris și împodobește-ți grădina! Bucură-te zeci de ani de acum încolo de frumusețea lor și fă din grădina ta un spectacol de neegalat !